Повеќе од 200 книги за современа уметност ставени за бесплатно преземање од интернет

Музејот „Гугенхајм“ во Њујорк постави повеќе од 200 книги за современа уметност за бесплатно преземање од интернет. Изданијата можете да ги симнете во ПДФ-формат или, пак, во ePub од интернет-архивата на следниот линк.

Изминатите шест години, музејот „Гугенхајм“ во Њујорк внимателно ги дигитализира своите изложбени каталози и уметнички книги, кои сега се достапни онлајн. За љубителите на историјата на уметноста на располагање се ставени книги како : „Пикасо и воените години“ (Picasso and the War Years) и „Експресионизмот: германската интуиција“ (Expressionism, a German intuition) и други. Исто така, можете да го прочитате и првиот англиски превод на Кандински за духовното во уметноста.

Бесплатната колекција исто така вклучува каталози на ретроспективни изложби за мајстори како Пол Кле, Роберт Раушенберг, Макс Ернст, Френсис Бејкон и Марк Ротко. Или, можете да „нурнете“ подлабоко во кинеската уметност од 20 век или, пак, да ги откриете делата од древниот Перу. Можете исто така да се запознаете со збирката на скулптурата и дела – „Колекцијата на Гугенхајм: Од Пикасо до Поллок“.
Извор: Artfido

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.