Најубавите корици на книги во 2018 година

Изминатата 2018 година во светски рамки ќе се памети по интересните белетристички наслови, освестувачките романи за млади, артистичките сликовници, заплетканите трилери, графичките романи, феминистичките книги и биографиите со неочекувани откритија. Добрата содржина сѐ почесто е спакувана во уште подобро пакување. Ќе се согласите дека кориците, сами по себе се приказна, која често го надминува и квалитетот на содржината. Па така, изреката „не судете ја книгата по корицата“ – во многу случаи не важи! Ликовно-графичките решенија на повеќето, сами по себе се ремек-дела.
Во својата предновогодишна објава buzzfeednews.com направи листа со 42-те најубави корици на книги во 2018 година. Ви ги претставуваме 20-те најинтересни… Па, обидете се да ѝ судите на книгата по овие насловни страници.

1. „The Ensemble“ од Аја Гејбел – дизајн на Грејс Хан.

2. „Circe“ од Медлин Милер – дизајн на Дејвид Ман и Вил Стejл.

3. „The Female Persuasion“ од Мег Волицер – дизајн на Бен Дензер.

4. „When Katie Met Cassidy“ од Камил Пери – дизајн на Лин Бакли.

5. „Number One Chinese Restaurant“ од Лилиан Ли – дизајн на Рик Прачер, илустрација на Кали Дејтрик.

6. „The Immortalists“ од Клои Бенџамин – дизајн на Сандра Чуи.

7. „Severance“ од Линг Ма – дизајн на Родриго Корал.

8. „Heads of the Colored People“ од Нафиса Томпсон-Шпиерс – дизајн на Родриго Корал.

9. „Feel Free“ од Зади Смит – дизајн на gray318.

10. „Educated“ од Тара Вестовер – дизајн на Барбара М. Бахман.

11. „An American Marriage“ од Тајари Џонс – дизајн на Џаја Мители.

12. „Tell Me Lies“ од Карола Лаверинг – Дизајн на Дона Ченг.

13. „Asymmetry“ од Лиса Халидеј – Дизајн на Дејвид Литман.

14. „Girls Burn Brighter“ од Шоба Рао – дизајн на Кит Хејс.

15. „The Incendiaries“ од Р.О. Квон – дизајн на Џаја Мичели.

16. „Dog Symphony“ од Сем Мунсон – дизајн на Џоан Вонг.

17. „The Queen of Hearts“ од Кимери Мартин – дизајн на Колин Рајнхарт.

18. „A Long Way From Home“ од Питер Кери – дизајн на gray318.

19. „The Pisces од Мелиса Бродер“ – дизајн на Рејчел Вили.

20. „Family Trust“ од Кети Ванг – дизајн на Мумтаз Мустафа.

Извор:  www.buzzfeednews.com

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.