Билјана Црвенковска, вечното девојче од приказните и животот

Во ова издание на емисијата „Астрорум“ гостува вечното девојче од приказните и животот, Билјана Црвенковска. Со неа, за миг ќе избегате од светот на возрасните во светот на децата и тоа на метлатата на Супервештерката или на санката на Дедо Мраз.

Билјана Црвенковска е писателка, сценарист, уредник и преведувач. Магистер е по филозофски науки, а има работено и во маркетинг агенции, медуми, издаваштво…
Родена е во Скопје, на 23 мај 1973 година, точно во 8 часот и 25 минути. Близнак со подзнак лав и месечина во водолија, што би значело: голем емотивец кој постојано тежнее кон промени, со многу големи амбиции да постигне нешто во животот.

Себеси се дефинира на следниов начин: сонувачка/мечтателка, писателка, планинарка, велосипедистка, вљубеничка во природата, мачкарка, вечно дете… патува и кога седи на едно место; многу често сонува со отворени очи; сонува луцидни соништа на кои им го менува крајот кога не и се допаѓа; верува во чуда.

This slideshow requires JavaScript.

Би сакала да пишува како Нил Гејман и Кејт ДиКамило, а сонува еден ден да напише дело од жанрот епска фантастика, барем во три тома, а можеби и повеќе. Илјадници страници полни возбуда, магија, живот и смрт, љубов и предавство, лага и вистина…

Има напишано неколку романи за деца: „Што сонуваше Дедо Мраз“, „Супервештерката, мачката и шесте волшебни колачиња“, „ТКЦП: Канџа во мракот“, а со нетрпение очекува да излезе нејзината прва графичка новела, работена заедно со илустраторката Ана Петрова – „Девојчето кое танцуваше со пролетта“. Последиве години, Билјана Црвенковска работи како уредник за литература за деца во издавачката куќа „Арс Ламина“.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.