Погледнете ја новата библиотека во Финска со роботи-библиотекари

Во чест на 101-годишнината од својата независност, Финска отвори нова, импозантна библиотека во главниот град Хелсинки. Огромната и најсовремената јавна библиотека наречена „Ооди“ (Oodi) вредела 98 милиони евра. Станува збор за огромна зграда од дрво и стакло дизајнирана од финската фирма „АЛА архитектс“. Таа е сместена на видно место во центарот на градот, спроти парламентот.
На полиците на библиотеката има над 100.000 книги. Во објектот има и студија за музичка и видеопродукција, кино и работилници со 3Д-печатачи и ласерски режачи, кои ќе бидат бесплатни за посетителите. Интересно е што во неа ќе има роботи-библиотекари, кои преку мали вагони ќе ја земаат вратената книга и ќе ја однесат до соодветната полица, каде што библиотекар ќе ја врати на нејзиното место. Библиотеката дневно очекува околу 10.000 посетители.
Библиотеката ќе биде место за стекнување знаење, учење и за еднаквост во Финска, која во 2016 година беше рангирана како најписмена земја во светот. Според официјалната статистика, во земјата со 5,5 милиони жители, годишно се позајмуваат 68 милиони книги.
„Ооди“ му дава ново, модерно значење на поимот библиотека. Таа e куќа на литературата, но исто така и куќа на технологијата, музиката, филмот и на Европската унија.

Извор: Straitstimes.com

One thought on “Погледнете ја новата библиотека во Финска со роботи-библиотекари

Напиши одговор на herrmomonews Откажи одговор

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.