Ноќна романса за Кочо Рацин во Националната и универзитетска библиотека

Со „Ноќна романса за Кочо Рацин“, што ќе се одржи денеска (петок) во НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје, ќе бидат одбележани два значајни јубилеи на славниот поет Кочо Рацин: 110 години од неговото раѓање и 75 години од неговата смрт.
Љубителите на поезијата на Рацин, особено на љубовната поезија, ќе имаат исклучителна можност да ги видат сите зачувани картички што Рацин ги испраќал до Раца, искажувајќи ја својата младешка љубов. Тие ќе можат и да слушнат дел од стиховите во изведба на актерот Дамјан Цветановски.
На платото пред НУБ од 20 часот ќе се одржи и музички перформанс на Васко Атанасоски („Бернајс пропаганда“) и проекција на документарниот филм „Бели мугри“.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.