„Птиците на Америка“ се продадени на аукција за 9,65 милиони долари

Првото издание на книгата на Џон Џејмс Одубон, „Птиците на Америка“, е продадено на аукција во Њујорк за 9,65 милиони долари, соопшти аукциската куќа „Кристи“.

Богато илустрираната книга од 19 век, што содржи повеќе од четиристотини рачно изработени илустрации на птици во природна величина, е само една од 13 комплетни книги за кои се верува дека се останати во приватни раце.

„Кристи“ ја опишува книгата како една од најдобрите копии во приватни раце со најдобри илустрации во боја.

Книгата ја платил купувач кој сакал да остане анонимен.

Инаку, ова е втората најголема цена за оваа книга. Претходно, книгата „Птиците на Америка“ е продадена во 2010 година за 10,27 милиони долари.

Џон Џејмс Одубон е орнитолог и сликар кој со „Птиците на Америка“ објавена првпат во делови во 1827 година и 1838 година, се обидува да ги открие и да ги наслика сите видови птици во Северна Америка. И тој негов труд, по речиси два века е награден со милионски суми за неговите изданија.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.