Истанбул ја пренаменува славната касарна во библиотека

Касарната Рами, како библиотека, треба да биде една од најатрактивните точки во културниот и уметничкиот простор на Истанбул

Со реставрација на касарната Рами во Истанбул се планира да се направи најголемата библиотека во Турција, а за тој проект властите ќе обезбедат 37 милиони евра, известува „Анадолија“.

Проектот за реновирање го води Министерството за култура и туризам на Турција, а планирано е корисниците да имаат на располагање најмалку седум милиони книги.

Касарната Рами се простира на 220.000 м2 површина и треба да стане една од најатрактивните точки на културниот и уметничкиот простор во Истанбул.

Изградена по 1780 година

„Покрај седумте милиони книги што ќе им бидат понудени на љубителите на книгата, таму ќе се случуваат и други културни, општествени и уметнички настани“, најави Чоскун Јилмаз, директор на Управата за култура и туризам на Истанбул.

Во рамките на книжарницата ќе има место и за колекционерите, како и ателје што ќе раскажува приказни за книгите, поточно каде што ќе може да се гледа целиот процес на создавање, од изработка на хартијата, пишувањето на книгата до поврзувањето – всушност целото раѓање на книгата, вели Јилмаз.

Касарната е изградена по 1780 година и се смета дека е еден од најзначајните архитектонски објекти во воената историја на Турција.

Седиште на султанот Махмут Втори

„Ова место е едно од најважните дела на воената архитектура, а едно е и од воените седишта на султанот Махмут Втори“, раскажува Јилмаз.

Според него, интензивно се работи на градежните работи за да можат тие да бидат завршени во најкус рок.

„Се предвидува на почетокот на 2020 година библиотеката да биде ставена во употреба“, најави Јилмаз.

Извор:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/istanbul-pretvara-slavnu-kasarnu-u-biblioteku

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.