Во Србија излегува од печат новиот роман на Неле Карајлиќ

По бестселерот „Фајронт во Сараево“, д-р Неле со нов роман – „Солунска 28“

Новиот роман „Солунска 28“ на Неле Карајлиќ е приказна за една белградска куќа изградена на крајот на 19 век, што ја споделува судбината на Белград и сите случувања во 20 век.

„Таа е сведок на највозбудливиот век во историјата на нашиот главен град“, вели Карајлиќ за својот роман и продолжува, „Луѓето ме прашуваат зошто книгата се вика ’Солунска 28‘. Кога дојдов во Белград, немав поим дека мојот прадедо ја направил таа куќа. Кога отидов и ја видов, кога ги слушнав приказните од моите предци, одлучив да ја ставам на хартија, бидејќи историјата на куќата што почнува на крајот на 19 век заслужува таков третман“, објаснува Неле.

„По ’Фајронт во Сараево‘, Карајлиќ овој пат ги води читателите во Белград на почетокот на 20 век, каде што се одвива приказната што досега никој не ја раскажал, а без која отсега никој не ќе може да си ја замисли историјата на градот на Сава и на Дунав“, соопшти издавачката куќа „Лагуна“.

Спојувајќи ги најдобрите состојки на јужноамериканскиот реализам и сараевскиот нов надреализам, Карајлиќ раскажува историја за една куќа во дорќолската улица и нè води од друга страна на огледалото, во простор што се наоѓа на тромеѓа на животот, смртта и вечноста, се истакнува во соопштението.

Романот „Солунска 28“ од 17 мај ќе биде во продажба во книжарниците во Србија.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.