Партија шах со збирката хаику-поезија „Реми“

 

Новата збирка хаику-поезија „Реми“ од авторите Гето Руди и Теа К. ќе биде промовирана денеска (на 8 мај) во 18 часот, во рамките на 30. издание на Саемот на книга, на штандот на книжарницата „Литература.мк“ и издавачката куќа „Арс Ламина“ во ВИП Арената во СЦ „Борис Трајковски“. Книгата „Реми“ е дел од идеја што се роди пред седум години за три заеднички поетски книги со по 77 хаику-песни, како завршена целина.
– Најпрвин ја објавивме збирката „Партија шах“, чие име беше фин вовед во тој умствено-креативен поетски „двобој“. Шахот е умствена игра, па оттаму и поврзаноста на насловите на првата и втората книга со хаику-поезија со шахот, бидејќи хаикуто е специфична форма на поезија што бара одредена умствена прецизност и креативност и знаење. Секако, и третата книга ќе ја следи таа идеја. Исто така, сосем случајно, двајцата имаме напишано и по една хаику-песна во врска со шахот, па тоа само ја надополни почетната идеја и тие песни станаа дел од првата книга, така што и во „Реми“ се провлекува по една песна од секој автор поврзана со таа тематика и тоа веќе станува препознатлив печат на книгите – велат авторите Гето Руди и Теа К.
Иако станува збор за ист вид поезија, авторите се сосем различни во поглед на своето хаику-творештво и на различен и посебен начин „заробуваат“ мигови или цела вечност во кратката, а моќна форма „пет-седум-пет“ на хаику-поезијата. Специфично е што самата хаику-поезија дава одредени рамки со формата „пет-седум-пет“, а истовремено нуди и слобода на креативност за да се преточи мислата токму во тие рамки, едноставно авторот си игра со својата почетна инспирација, идеја, со себеси, со песната, умствено креира, реди и прередува, а тоа на крајот се пренесува многу помоќно, затоа што е кратка форма во којашто треба да се каже сè. Тоа што „Реми“ е сочинета од двајца автори само ја надополнува таа специфичност, зашто се работи за два начина на изразување преку оваа кратка и строга, а многу креативна и слободна поетска форма.
Авторите Гето Руди и Теа К. пишуваат хаику-поезија десетина години и имаат учествувано на разни хаику-читања. Исто така, имаат објавувано и своја хаику-поезија во хаику-списанието „Мравка“, нивни хаику-песни се дел и од антологијата „Нов македонски хаику-бран“ (2011), а присутни се и на хаику.мк. Со своја хаику-поезија имаат земено учество и на 47. и 49. Струшки вечери на поезијата („Ноќи без интерпункција“).
Освен заедничките две книги со хаику-поезија, заедничко на двајцата автори им е и тоа што објавуваат под псевдоним, зашто сметаат дека „книгите се важни заради книгите“, имињата на авторите се во втор план, како и тоа дека и двајцата се магистри по комуникации. Едниот од авторите е дипломиран професор по македонски јазик и литература и лектор, а другиот дипломиран филолог по општа и компаративна книжевност.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.