Светски ден на книгата и на авторските права – 23 април

Одлуката да се одбележува Светскиот ден на книгата и на авторските права е донесена на конференција на УНЕСКО во Париз во 1995 година.

Книга за рози

Во Шпанија овој ден е востановен уште во 1923 година, во чест на Мигел де Сервантес, на денот кога почнал. На денешен ден се слави и св. Ѓорѓи во Каталонија, каде што од средниот век постои традицијата мажите да им подаруваат рози на своите партнерки. Од 1925 година, на овој обичај е додаден гестот на благодарност, подарување книга, од жените кон мажите кои подаруваат рози. Половина од годишната продажба на книги во Каталонија е токму во овој период од годината и тој изнесува повеќе од 400.000 продадени и разменети книги за повеќе од четири милиони рози.

На Генералната конференција на УНЕСКО во 1995 година, одлучено е на овој ден да се одбележува Светскиот ден на книгата и авторските права, бидејќи тогаш е и каталонскиот фестивал, а исто така е годишнина од раѓањето и смртта на Вилијам Шекспир и смртта на Сервантес и раѓањето на Владимир Набаков.

 23 април?

Иако често се споменува дека 23 април е датум на смртта на Шекспир и Сервантес, ова не е точен податок во целост. Сервантес починал на 23 април по грегоријански календар, но тогаш во Англија се користел јулијанскиот календар. Од друга страна, Шекспир умрел на 23 април по јулијански календар, што бил во употреба во тој период во Англија. Според овие параметри, односно разминувањата на двата календарски система, Шекспир починал десет дена по Сервантес.

 

Светскиот ден на книгата во Македонија

Светскиот ден на книгата во Македонија се одбележува на различни начини. Годинава во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски – Скопје“, по овој повод, обраќање ќе има министерот за култура Роберт Алаѓозовски, шпанскиот амбасадор Емилио Лоренсо Сера, а ќе биде прочитана и пораката на генералниот директор на УНЕСКО – Одре Азуле.

Светска престолнина на книгата за 2018 година е Атина.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.