„Талисман“ на Кинг, предизвик за Спилберг

Додека Стивен Спилберг го промовира филмот „Ready player one“, за „Ентертејмент викли“ изјави дека со децении сонува за адаптација на уште една книга на Стивен Кинг.

Станува збор за книгата „Талисман“, за којашто Спилберг ги поседува правата уште од 1982 година.

„Уште на почетокот на осумдесеттите, студиото ’Јуниверзал‘ ми ја купи оваа книга и ми остави одврзани раце за адаптација. ’Талисман‘ е приказна што сакам да ја раскажам веќе 35 години. Се надевам дека во следните неколку години ќе успеам во тоа“, вели Спилберг и додава дека веројатно би бил само продуцент, затоа што има густ распоред на проекти и нема шанси да го режира филмот.

Спилберг уште пред десет години се обиде да ја екранизира оваа приказна како мини-серија во шест епизоди на каналот ТНТ, но се откажа на крајот.

„Талисман“ е книга на Стивен Кинг и Питер Строба, која го следи животот на Џек Сојер во потрага по талисманот што би го спасил животот на неговата мајка, која е на смртна постела. Иако почнува во САД, авантурата продолжува во паралелната реалност наречена „Територии“ во која секоја личност од нашиот свет има свој двојник. Оваа книга доби свој продолжеток во романот „Црна куќа“, објавен во 2001 година. Ако „Талисман“ е фантазија и авантура, „Црна куќа“ е хорор.

Извор:

http://www.indiewire.com/2018/04/steven-spielberg-stephen-king-the-talisman-1201949426/

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.