Врвниот македонски пијанист Дино Имери, гостин во „Астрорум“

Тој е еден од најреномираните македонски музички изведувачи од поновата генерација, прекрасен соговорник и пример за млада личност со зрели погледи на животот.

Годинава му е јубилејна и исполнета со неверојатна динамика на концертни претставувања. Името му е Дино Имери, а биографијата веќе видно исполнета. Од неа издвојуваме дека во неговата десетгодишна професионална пијанистичка кариера забележува бројни солистички и камерни концерти, дома и во странство. Голем дел од успесите се должат на семејното музичко опкружување и врвното образование кое го добива од руските клавирски педагози Људмила и Борис Романови. Матурира со највисоки оценки. Потоа, магистрира со почеста Cum Laude на само 22 годишна возраст, и тоа кај својот колега, истакнатиот македонски пијанист со светска кариера, Симон Трпчески.

This slideshow requires JavaScript.

Добитник е на неколку престижни награди и признанија, а вброен е и во листата на 10-те најдобри европски пијанисти објавена на Третиот европски пијанистички натпревар во Нормандија. Минатата, 2017 година дебитираше во главната концертна програма на Македонската филхармонија, имајќи ја честа да ја отвори првата сезоната на овој оркестар во новата концертна сала.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.