Промовирана „Новиот цар“ на Томислав Османли

Божиќниот драмски текст за деца „Новиот цар“ на Томислав Османли, е всушност божиќна мистерија која го носи поднасловот „Приказна за раѓањето на Царот на царевите“ и претставува инсценација на повеста за раѓањето на Исус раскажана низ 12 сцени, со почетна игра, пролог и епилог. Почетната игра ги претставува традиционалните коледарски песни што се пејат не само во Скопје, ами и низ Македонија.

„Новиот цар“ е првиот македонски драмски текст на религиозна тема со кој се е надополнува празнината на божикниот жанр и прикажување на божикната празнична атмосфера.

Промоцијата на „Новиот цар“ на Томислав Османли се одржа на 25 декември во книжарницата „Литература.мк“.

„Новиот цар“ е дополнување на богатото драмско, поетско и прозно творештво на Томислав Османли

Билјана Црвенковска, уредник и промотор на „Новиот цар“ и авторот Османли во божикна атмосфера го промовираат изданието

 

 

Среќниот дедо, авторот Османли, со уште едно издание кое им го подарува и на сопствените внуци

Семејството и пријателите се присутни при секој книжевен чекор, вели авторот Османли

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.