Литературниот „Левијатан“ од тајгата

Харизматичниот роман на Виктор Ремизов, што беше финалист на престижните награди „Биг Бук“ и на рускиот „Букер“, е приказна за луѓето и за нивната волја за слобода во рускиот далечен исток.

Покрај дивата тајга, брзите потоци полни со риба и самурите со скапоцено крзно постои паралелен свет што, непречен од непредвидливоста на мајката природа во овие сурови краишта, упорно наоѓа патишта да се кристализира во корумпирани полицајци, ловокрадци и по некој залутан банкар од Москва.

Наскоро, овој вековен екосистем е нарушен од амбициозниот полициски службеник, кој во желбата за брз напредок низ полициските рангови предизвикува конфликт помеѓу мештаните-ловокрадци индиферентни кон законите во оваа дива земја, локалната корумпирана полиција која им прогледува низ прсти и властите во Москва.

Приказната кулминира кога хеликоптерот на руските специјални сили, дојдени да воспостават ред во дивите населби, е разнесен над тајгата. Поетот, селскиот бард, активира граната во леталото и ги спасува пријателите – прогонетите ловокрадци.

Романот на Ремизов нуди уникатно ретрочувство што го повикува назад духот на подзаборавениот социјален расказ и му дава нов живот. Место каде што природата, селаните, ловокрадците и руските институции луцидно се испреплетуваат во критика на руското модерно општество. Паралели или сличности со кинематографското остварување на Андреј Звјагинцев, „Левијатан“, се пожелни.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.