Пипи Долгиот чорап денес

Пипи Долгиот чорап е книжевен лик создаден од шведската писателка Астрид Лингрен кој на екран го оживеа шведската актерка Ингер Нилсон на осумгодишна возраст.

Карактеристичната насмевка, љубопитниот поглед и ѓаволестата енергија која ја поседуваше ја направија омилен детски лик од серијата и филмот „Пипи Долгиот чорап“.

Сеуште предизвикува внимание во јавноста, иако нејзината Пипи Долгиот чорап веќе порасна

Денес таа има 57 години, живее во Стокхолм, каде работи како секретарка. Повремено се уште работи како актерка, одигрувјаќи улога во по некоја театарска претстава.

Во 2000 година таа се појави и во филмот на швајцарскиот режисер Хавиер Колер, под наслов „Грипшолм“, според романот на Курт Тучолкај, а во 2007 година глумеше и во германската телевизиска серија „Der Kommissar ud das Meer“, каде ја играше улогата на патологот Ева.

За улогата на Пипи Долгиот Чорап, Нилсон во 1975 година ја освои награда „ТП Оро“ во категоријата „најпопуларен лик“.

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.