Мачките на Хемингвеј ги зачуваа сите девет животи во текот на ураганот Ирма

Ураганот Ирма опустоши градови, уништи домови, патишта, возила, но преживеаjа полидактилните мачки на Хемингвеј.

Мачка во домот на Ернест Хемингвеј

Педесет и четири мачки, од кои неколку директни потомци на мачките на Хемингвеј, го преживеаjа ураганот Ирма во подрумот на неговата куќа во Ки Вест на Флорида.

Сите мачки, заедно со десетина луѓе, се спуштија во подрумот на куќата што денес е „Музеј на Ернест Хемингвеј“ и дом на многу мачки.

„Штом почна, мачките брзо втрчаа во куќата за да се скријат. Некогаш помислувам дека се попаметни од многу луѓе“, вели кустосот Дејвид Гонзалес. „Тие се навикнати на нашите гласови и на нашата нега. Многу се сакаме и живееме заедно. Ништо не им недостигаше додека траеше ураганот.“

Инаку, својата прва мачка Ернест Хемингвеј ја има добиено од капетан на прекуокеански брод пред Втората светска војна на малиот остров Ки Вест на Флорида, каде што живеел во тој период. Мачката за која се смета дека е од расата мејн кун, Хемингвеј ја нарекол Сноубол, токму поради нејзината бела боја. Оваа мачка имала шест прсти на предните шепи, односно полидактилизам. По оваа мачка, Ернест Хемингвеј во својата куќа чувал повеќе од педесет мачки, од кои повеќе од половина биле со оваа деформација. Неговата приврзаност со полидактилните мачки станала толку позната, така што и денес мачките кои се родени со вакво нарушување ги нарекуваат „мачките на Хемингвеј“.

Извор:

https://www.b92.net/ljubimac/macke.php?yyyy=2017&mm=09&nav_id=1302778

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.