Конечно, говорот на Боб Дилан стигна до Шведската академија

Боб Дилан, добитникот на Нобеловата награда за литература за 2016 година, во последен момент го предаде својот говор на Шведската академија, за да ја добие паричната награда од 800.000 евра.„Говорот е одличен, елоквентен, како што се очекуваше. Со оглед на фактот што говорот на Дилан е веќе предаден, неговата авантура се доближува до крајот“, коментира на својот блог секретарката на Шведската академија, Сара Даниус.

Боб Дилан алијас Ален Цимерман (75) на располагање имаше шест месеци, почнувајќи од свеченото доделување на Нобеловата награда, што секоја година се доделува на десетти декември во Стокхолм во чест на Алфред Нобел.

„Кога ја примив наградата се прашав која е поврзаноста меѓу песните и книжевноста. Сакав да размислам и да ја откријам врската. Ќе се обидам токму тука да ги изложам моите размисли“, вели кантавторот во говорот, кој како своја инспирација го цитира Сервантес, Херман Мелвин и Шекспир.

Дилан не присуствуваше на свеченоста во декември во градската сала во Стокхолм, па дури во април, на неговиот концерт во главниот град во Шведска, ги доби медалот и дипломата. Оттогаш се чекаше неговиот говор, до крајниот датум – десетти јуни.

Боб Дилан пратил аудиоснимка на којашто го чита својот говор и не дозволил никаков транскрипт, што е преседан и единствен ваков случај за Шведската академија, која потоа ги објавува на својата страница, како што направи и со оваа аудиоснимка.

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.