Јас сум лик за книга

Музиката е нејзиниот канал, a низ него нè запознава со нејзиниот активистички порив да не се прифаќаат нештата такви какви што се, туку да им се влијае и да се менуваат. Вели дека литературата многу ѝ влијаела во тоа. Ова е библиотеката на Кристина Арнаудова.

Јас сум сосема „старомодна“, купувам книги во книжарница – вели Кристина Арнаудова

Кристина, според приоритети, ако ја исклучиме музиката, како ќе ги подредиш филмот, литературата и спортот?

Мојот редослед е литература, спорт, а потоа филм. Литературата го храни мозокот и интелектот, спортот го храни телото и духот, а филмот ја храни имагинацијата.

Која е твојата прва прочитана книга што ја паметиш, а да не е лектира?

„Бојата на пурпурот“ е првата посериозна книга за „возрасни“ што ја прочитав во трето одделение и не ја разбрав баш. Во тој период, покрај лектирите, многу читав и мислам дека ја правев вистинската работа за себе.

Има ли некое парче поезија што сакаш да го претвориш во песна?

Поезијата на Жак Превер е идеална за пеење, а и поезијата на Есенин. Сакам љубовна поезија, но најчесто таа е тажна.

По кој критериум ја одбираш книгата што сакаш да ја прочиташ?

Книгите ги избирам по инстинкт. Сакам различна литература, но најмногу мистерии и криминалистика.

До книгите стигнуваш преку: книжарница, библиотека или е-книга?

Јас сум сосема „старомодна“, купувам книги во книжарница.

Дали има ли книга што си ja препрочиталa повеќе од трипати?

Има две прекрасни книги што топло ги препорачувам: „Мулен руж“ на Пјер ла Мир и „Дамата со камелии“ на Александар Дима синот.

Со кој лик од книга се идентификуваш и зошто?

Никогаш не се идентификувам со ликови од книги. Јас сум лик за книга, сама по себе. 🙂

Какви се игрите со своите деца, со пеење или со читање книги?

На децата им пеам и им читам книги. Сметам дека љубовта и кон музиката и кон книгите ја создаваат родителите.

„Тато, имаме приказна“ е изборот на Кристина од изданијата на „Арс Ламина“

Дали пишуваш посвети на книги и дали паметиш некоја посвета на книга што си ја добилa?

Посветата што ја напиша мојот сопруг во „Захир“ од Паоло Куелјо ќе ја паметам доживотно. Јас и сопругата на Паоло Куелјо имаме исто име, Кристина, а токму оваа книга Куелјо ѝ ја има посветено нејзе. Тој факт напишан во книгата беше подвлечен и, се разбира, дополнет со видување од мојот сопруг и така добив книга со незаборавна посвета. Без лажна скромност, мојот сопруг пишува прекрасни посвети.

Кој наслов одАрс Либрис“ го сакаш во твојата библиотека?

Ја избрав „Тато, имаме приказна“ затоа што е прекрасен чекор од игра на татко и ќерка да се создадат раскази што се интересни за младата читачка публика. Сакам оваа книга да ја читаме со Максим и заедно да откриваме нови нешта.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.