„Арс Ламина“ издаде 21 наслов на Браево писмо за поддршка на учениците со оштетен вид

Во Промотивниот центар на Саемот на книгата издавачката куќа „Арс Ламина – публикации“ ги претстави своите изданија отпечатени на Браево писмо, што претставува дел од соработката меѓу „Арс Ламина“ и Проектот на УСАИД И ЛЦИФ за деца со пречки во видот. Изданијата се наменети за учениците со оштетен вид кои ги посетуваат дневните ресурсни центри, каде што децата со пречки во видот посетуваат дополнителни училишни часови.

„Досега се отпечатени 21 наслов на Браево писмо, меѓу кои: учебници по математика, природни науки и хемија, на македонски и на албански јазик, детски класици и бајки од Македонија“, изјави Бранка Бугариска, директор на издаваштво во „Арс Ламина“.

„Пристапот до квалитетно образование е универзално човеково право. До 2014 година, помалку од еден процент од македонските деца со оштетен вид можеа да читаат Брајова азбука (систем за пишување што им овозможува на слепите и на лицата со делумно оштетен вид да читаат и да пишуваат со допир). Горди сме што со благодарение на ’Лајонс‘, УСАИД и Универзитетот на Југоисточна Европа и сите наши партнери, како што е ’Арс Ламина‘, успеавме преку овој благороден проект да ја смениме оваа реалност за лицата со оштетен вид во Македонија“, истакна Давор Каракашев, координатор на Проектот на ЛЦИФ и УСАИД за децата со пречки во видот.

Ученикот Алдин Шерифи од Тетово покажа како тој ќе ги користи овие книги

Специјален гостин на промоцијата беше и Алдин Шерифи од Тетово, ученик во Државното училиште за рехабилитација за деца и младинци со оштетен вид „Димитар Влахов“ – Скопје, кој секојдневно го посетува ресурсниот центар во Тетово. Низ разговор, Алдин објасни како ги користи изданијата на Браево писмо и другите помагала и на кој начин тие му помагаат во совладувањето на наставните содржини, а на крајот на присутните им прочита извадок од „Бајки од Македонија“ на Браево писмо.

Во следната фаза, „Арс Ламина“ планира да издаде уште најмалку 50 наслови на Браево писмо – учебници, романи и книги за деца, лектирни изданија, класици, сликовници, дидактички игри и дополнителни дидактички помагала итн., а дел од нив ќе бидат изработени и издадени и во вид на аудиокниги. Се планира и отворање на посебно катче во книжарницата „Литература.мк“ во кое ќе можат да се најдат дел од изданијата на Браево писмо.

„’Арс Ламина‘ ја продолжува соработката во рамките на овој проект, а ќе продолжи и понатаму да обезбедува помош и поддршка во образованието секаде каде што е потребно, во рамките на своите можности. За децата со оштетен вид кои се веќе вклучени во редовниот образовен процес, ’Арс Ламина‘ и претходно ја даваше својата поддршка преку печатење учебници и помагала во специјални, зголемени формати, што потоа ги донираше до училиштата во кои овие деца ја посетуваат наставата“, додава Бугариска.

One thought on “„Арс Ламина“ издаде 21 наслов на Браево писмо за поддршка на учениците со оштетен вид

  1. Пингување: Нова едиција „Басни од Македонија“ – волшебни народни приказни во модерно издание | Literatura.mk

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.