Украдени книги вредни два милиона фунти во стилот на „Невозможна мисија“

Криминална група на многу итар начин дошла до книги вредни два милиони фунти, што биле чувани во складиште на аеродромот „Хитроу“ во Лондон.

knigiПо идеја од филмот „Невозможна мисија“ со Том Круз, членовите на оваа банда успеале да ги заобиколат безбедносните системи. Качувајќи се на покривот на складот на аеродромот „Хитроу“ и правејќи дупка на стаклото, тројца членови на бандата со јаже се спуштиле во складиштето и стигнале до повеќе од сто и шеесет вредни книги. На тој начин ги избегнале сензорите за аларм во движење.

Од Скотланд јард потврдуваат дека станува збор за кражба на вредни книги што потекнуваат од петнаесеттиот и шеснаесеттиот век. Според пишувањето на медиумите, книгите се во вредност од 680.000 фунти, а највредната книга меѓу нив била „За кружењето на небесните тела – Никола Коперник“ вредна околу 215.000 фунти.

Меѓу украдените книги се наоѓаат делата на Галилео Галилеј, Леонардо да Винчи, Исак Њутн, како и издание на „Божествената комедија“ од 1569 година.

Извор:

https://www.theguardian.com/uk-news/2017/feb/12/thieves-steal-2m-of-rare-books-by-abseiling-into-warehouse

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.