Музеј посветен на францускиот поет Артур Рембо ги откупи цртежите на поетот

Музејот посветен на францускиот поет Артур Рембо на аукциска продажба ги откупи неговите цртежи, во јавноста познати под името „Човек со ветровит ѓон“, пренесуваат француските медиуми.

images

Седумте цртежи на поетот се продадени за 118.750 евра на неодамнешната аукциска продажба на „Сотби“.

Цртежите ги откупил музејот што се наоѓа во Шарлевил – Мезијер, на истокот во Франција, каде што е роден Рембо.

Инаку, цртежите се направени на десетгодишна возраст на Рембо.

 

Жан Никола Артур Рембо (1854-1891) е француски поет, претставник на декаденцијата, кој имал силно влијание на книжевноста, музиката и уметноста. Автор е на песната „Пијан брод“ и сите негови песни што се влезени во антологијата на француската книжевност се напишани за време на неговата тинејџерска доба.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.