Боб Дилан добитник на Нобеловата награда за литература за 2016

Aмерикански музичар Боб Дилан е добитник на Нобеловата награда за книжевност за 2016 година. Тој е 259 Американец добитник на Нобеловата награда, а прв кој е награден за книжевност по две децении. Според шведската академија на Дилан, наградата му е доделена за „креирање нов поетски израз во рамки на големата американска музичка традиција“. Погледнете ја изјавата на Сара Данилс, секретар на Шведската академија.

 

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.