Новиот вид тарантула именуван по големиот Маркес

Новиот вид тарантула, што научниците ја пронајдоа во дождовните шуми на Колумбија, го доби името по писателот Габриел Гарсија Маркес.

Новиот вид тарантула, именуван по Маркес

Новиот вид тарантула именуван по Маркес

Комплетното име на овој вид тарантула е Канкуамо Маркези. Првото име го означува родот, дадено по домородниот народ кој ја населил источната падина на Сиера Невада де Санта Марта, каде што всушност е најдена тарантулата и чиишто јазик и култура се загрозени. Второто име се однесува на лауреатот на Нобеловата награда, Габриел Гарсија Маркес, кој израснал во близина на местото и на чиешто дело се восхитуваат авторите на студијата за овој вид тарантула.

Инаку, како и другите тарантули, и оваа излегува само навечер, живее во јами, телото ѝ е долго пет сантиметри, прекриено со влакна во црна и кафеава боја.

До денес се пронајдени околу 1.000 видови тарантули, а се проценува дека од 1.000 до 2.000 чекаат да бидат откриени. Според една студија од февруари годинава, само во јужниот дел на САД се откриени 14 нови видови тарантули.

Извор:

http://europe.newsweek.com/new-tarantula-species-named-after-gabriel-garcia-marquez-476035?rm=eu