Книга што ù се враќа на природата

Не верувам дека некогаш сте помислиле, книгата што ја читате, потоа да ја посадите. Ако ви звучи нереално и се сомневате, сега ве побиваме со книгата што е создадена како дел од кампањата „Дрво книга дрво“.

tree-book-tree

Книга што ù се враќа на природата

Целта на оваа кампања е да ги запознае децата со приказната за настанувањето на книгите и развивањето на љубовта кон природата. Со тоа се подигнува свесноста за обновување на природните ресурси и поттикнување на младите луѓе, сè што ќе земат од природата дека треба и да ѝ го вратат.

Книгата е рачно шиена, направена е од еколошка хартија и од мастило. Семето од кое ќе израсне дрвото е вградено во страниците на книгата, така што кога ќе ја засадите книгата во земја и ја негувате на вистински начин од неа ќе никне прекрасно јакаранда дрво, јужноамериканско дрво, со големи виолетови цветови.

Книгата „Мојот татко беше во џунгла“ („Mi Papa Estuvo en la Selva“), наменета за деца од 8 до 12 години, е убав начин да се поттикне разговор со најмалата публика за природната околина, културната разновидност и почитувањето на живите суштества во природата. Книгата е објавена од „Пекуено едитор“ од Буенос Аирес.

Во продолжение, погледнете го видеото од процесот на настанување на оваа интересна книга:

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.