Дружење и читање на „Бајки од Македонија“ во рамки на летниот саем на книга во City Mall

Денеска со почеток од 18 часот, во рамки на летниот саем на книгата во трговскиот центар „Сити Мол“, издавачката куќа Арс Ламина организира дружење и читање на македонски волшебни приказни од едицијата „Бајки од Македонија“ со актерката Сања Арсовска од Драмски театар Скопје, позната и како Лина од 5+ бенд.

Komplet-bajki-700x300---FB

Едицијата „Бајки од Македонија“ е составена од четири македонски волшебни приказни, кои претставуваат дел од нашата усна традиција. Овие приказни, собрани од Марко Цепенков и Танас Вражиновски, сега се преточени во модерни сликовници, адаптирани на модерен јазик и прилагодени на децата на возраст од 4-7 години.

Илустрациите за „Двата цара“, „Момчето што се скри во златното јаболко“, „Девојчето и дванаесетте месеци“ и „Вејко Северко“ ги изработи младата илустраторка Катерина Николовска, чие идејно решение беше избрано за најдобро на јавниот конкурс на Движењето за поддршка на креативноста, Иво Лауренчиќ – „Браво сине“.

Едицијата „Бајки од Македонија“ е последниот проект на Движењето за поддршка на креативноста, Иво Лауренчиќ – „Браво сине“, а е реализиран во партнерство со Арс Ламина. Изборот на бајките беше направен со стручна помош од професор д-р Ермис Лафазановски од Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, а бајките ги адаптираше Билјана Црвенковска.

Летниот саем на книгата во „Сити Мол“, во организација на Македонската асоцијација на издавачите, се одржува од 15 до 21 јуни на приземјето во трговскиот центар. Арс Ламина, преку своите импринти Арс Либрис, Либи и Литература.мк, на саемот ќе понуди многу атрактивни наслови (бестселери, ѕвезди на светската книжевност, детска литература итн.), попуст до 70% на изданијата, подароци, изненадувања за убаво и исполнето лето и богата програма.

Покрај промоцијата на „Бајките од Македонија“, на штандот на Арс Ламина ќе се случуваат и детски креативни работилници и фотографирање со Пчеличката Маја (сабота и недела од 11 до 13 часот), како и други изненадувања.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.