Книжевни факти: Фаренхајт 451

2

 

Оригиналниот наслов на Фаренхајт 451 беше Пожарникарот.

Реј Бредбери и неговите издавачи сметаа дека Пожарникарот е здодевен наслов, така што се јавија во локалната пожарникарска станица и прашаа на колку степени гори хартијата. Пожарникарите го оставија Бредбери да почека додека запалија една книга, па му одговорија на колку гори, а останатото е историја.