Цариград 1453: Крајот на Византија

carigrad-700x330Пишувана на разбирлив, а сепак научен стил, од страна на поранешен новинар на Би-би-си и богата со мноштво внимателно и минуциозно илустрирани детали од нејзината приказна, Цариград 1453 ја разгледува подробно четиримесечната опсада на последното прибежиште на некогаш моќното Римско, а подоцна и Византиско царство.

Од една страна е Мехмед „Освојувачот“ кој стои на чело на осумдесетилјадна војска, а од другата се десет илјади полуобучени поданици на императорот Константин XI. Турската артилерија безмилосно удира по древните градски бедеми, со време и срамнувајќи со земја голем дел од нив; одбраната на градот храбро но безнадежно се спротивставува. Константин одбива да го напушти градот и се бори до својата смрт. Со него умира и големата христијанска империја и почнува нова епоха од историјата на Балканот – една која непосредно ја засега и иднината на Македонија..

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.