Галерија: Трибина „ СМРТТА ЗБОРУВА СО ГОЛЕМИ БУКВИ“

На 15 април 2015 година во Менада се одржа трибина посветена на неодамна починатиот писател Тери Прачет, насловена „СМРТТА ЗБОРУВА СО ГОЛЕМИ БУКВИ“.

Тери Прачет, кој почина на 12 март годинава, е најпознат по епското дело – хумористично-фантастичниот серијал „Дисксвет“. Трибината, освен што претставуваше мал омаж на авторот и неговиот опус, преку повеќе поттеми се опфатија и следните прашања: хуморот како еден од начините на разгледување на универзалните прашања: религиозни, општествени, политички, морални; хумористичниот поглед на животот и смртта; предизвиците на преводот на книжевен хумор, особено предизвикот за превод на делата на Тери Прачет.

Модератор на настанот беше Ана Зафирова, а учесници : Д-р Александар Таковски, Анета Мострова-Јованова, М-р Дејан Василевски и Д-р Милан Дамјаноски.

На трибината се отворија неколку прашања околу Прачет и неговото творештво. Најпрвин се пристапи кон запознавање со авторот, каде што преведувачите зедоа централно место. Потоа се обработуваа новите преводи на Прачет и се разговараше за односот на лекторот кон делото на Прачет, а најмногу за неговата интерпункција во однос на македонскиот литературен јазик и какви решенија можат да се најдат. Се говореше и за ликот на Смртта во делата на Прачет и околу тоа зошто авторот ѝ дава на Смртта да зборува само со големи букви.

Ова беше и повод да ги промовираме третиот и четвртиот дел од серијалот Дисксвет („Еднакви ритуали“ и „Морт“).

 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.