Зошто Наоки сака да скока?

Тивкиот глас на аутизмот низ зборовите на едно дете      

Вчера, на 23-ти април, во Хотел Арка се одржа хуманитарен настан на кој издавачката куќа Арс Либрис и Ротари клубот „Кирил и Методиј“ од Скопје, ја промовираа книгата „Зошто сакам да скокам“ – вистинска лична приказна на едно аутистично дете.

Книгата претставува еден вид на мемоар, во кој Наоки Хигашида, тринаесетгодишно момче со аутизам, демонстрира како аутистичниот ум размислува, чувствува, гледа и реагира, на начин кој само неколку од нас можат да си го замислат. Родители и членови на семејството кои никогаш претходно не ни мислеа дека можат да навлезат во главите на нивните аутистични деца, сега имаат можност да го погледнат нивниот свет одблизу.

Pricinata  mockup bestseler

„Книгата е лична приказна на едно аутистично дете, раскажана преку 58 прашања – и исто толку одговори: Зошто зборувате толку гласно? Зошто постојано ги повторувате истите прашања? Зошто плескате со рацете? Зошто помните возни редови? Календари? Зошто толку сакате да се вртите и скокате? … и така натаму….“, рече Дарко Фиданоски, еден од основачите на Арс Либрис, дел од Арс Ламина публикации. „Во акцијата за подигнување на свесноста околу аутизмот можете да се вклучите и вие – не само со вашите љубезни донации, туку и со самото читање на книгата, со што подобро ќе можете да разберете што се случува во умот на едно дете со аутизам, и зошто Наоки сака да скока“, продолжи Фиданоски.

„Како дел од мисијата на нашиот клуб за поддршка на сите оние кои се соочуваат и се справуваат со аутизмот, и во месецот за подигнување на свесноста за аутизмот, го организираме овој донаторски настан на кој заедно со Арс Либрис ја промовираме и книгата за аутизам ’Зошто сакам да скокам’. Вечерва сите го дадовме нашиот глас за помош на децата со аутизам. Во нивно име им се заблагодарувам на сите гости и членови за љубезните донации, тоа се луѓе кои постојано се обидуваат да помогнат на разни сегменти од нашето општество, и секаде каде е потребна помош.“ – изјави Филип Марковиќ, Претседател на Ротари клубот „Кирил и Методиј“ од Скопје.

Износот за минимална донација за членовите на Ротари клубот изнесуваше 1500 денари, додека пак за останатите гости и Ротаракт 1000 денари. Со донацијата секој гостин доби и бесплатен примерок од книгата, и секако имаше можност и да донира дополнителни средства.

„По промоцијата, книгата ќе може да се купи на нашиот сајт Литература.мк по цена од 300 денари, а ќе биде достапна и на други продажни места. Во таа смисла, во оваа акција несебично се вклучуваат и нашите партнери за дистрибуција – Тинекс, Космо, СП, Купи Книга, и секојдневно се вклучуваат и други наши партнери“, објасни Фиданоски.

Собраните средства од донациите, како и средствата од понатамошната редовна продажба на книгата ќе бидат наменети за помош и поддршка на децата и семејствата кои се справуваат со аутизмот.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.