Промоција на биографијата за Џејмс Хант и Ники Лауда

Арс Либрис ја издаде биографијата „Плејбојот и стаорецот: Приказната за Џејмс Хант и Ники Лауда“ од Рој Кали, за двајцата најпознати тркачи на формула во ’70-тите години на минатиот век.

Биографијата ги одбележува најзначајните настани во тој период, вклучувајќи го и приказот на нивното „ривалство“ за време на Светското првенство во 1976 година, кое се смета за едно од најдраматичните битки во историјата на спортот. Театралност, дисквалификации, интриги, валкани трикови, но пред сѐ храброст, се поими кои го одбележаа шампионатот.

Niki i Lauda

Дејствието продолжува со легендарното враќање на Лауда по речиси смртните повреди и титулата на Хант, кои заедно успеваат да создадат нова генерација на следбеници кои претходно биле имуни на спортот.
По неверојатната сезона, нивните кариери и животи отишле во сосем спротивни насоки – Лауда станал почитуван советник за спорт, а Хант умрел на прилично млада возраст, водејќи живот типичен за еден тркач.

Авторот Рој Кали, кој инаку работи во Би-Би-Си Спорт и е дел од Формула 1 од средината на ’70-те,  во „Плејбојот и стаорецот“ успева повторно да ги спои Хант и Лауда, раскажувајќи ја нивната приказна од амбициозните почетоци до кулминацијата на нивните соништа.
Портретирањето на Џејмс Хант и Ники Лауда е пренесено и на холивудското платно со филмот „Трка на животот“ (Rush) на режисерот Рон Хауард, кој минатата година доби бројни награди.

Преводот на македонски јазик е во издание на Арс Либрис, дел од Арс Ламина публикации, во соработка со МПМ (Медиа Принт Македонија). Книгата ќе биде достапна во сите продажни места на МПМ, а читателите на магазинот Спорт бокс ќе можат да ја добијат бесплатно со секој купен примерок од овој спортски тримесечник.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.