Нов наслов од едицијата “Современици”

Станицата Аточа: Способност да се опстои и покрај недоумиците

“Станицата Аточа” е првиот роман на американскиот поет Бен Лернер со кој ја освои литературната награда Believer Book Award во 2011 година.

712_0_52_13__1__8_2013Stanicata-AtochaРоманот зборува за Адам Гордон, американски поет кој добива стипендија во Мадрид. Сепак Гордон своето време го поминува читaјќи го Толстој, пушејќи марихуана и набљудувајќи го сè она што го опкружува.

Романот од една страна е приказ за преобразба на еден млад човек, а од друга пак во него е изложена опсервација на самата промена.

Бен Лернер е роден 1979 година. Покрај поезија тој пишува и есеи, критики и романи. Лернер е Фулбрајтов стипендист, бил финалист за националната литературна награда како и за наградата на фондацијата Хауард. Во 2011 ја добива интернационалната награда за поезија (Preis der Stadt Munster fur internationale Poesie) и станува првиот Aмериканец кој ја добил оваа награда. Лернер денес е професор по англиски јазик на Бруклин колеџот.

Погледнете и нарачајте овде.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.