Даниел Рајскин во разговор со Бранка Костиќ-Марковиќ во „Литература.мк“: „Астрорум“

Во ова издание на „Астрорум“ ни гостува светски познатиот руски диригент Даниел Рајскин. Како син на познат музиколог тој пораснал во Санкт Петербург, опкружен со музика. Во музичко училиште се запишува на шест години, а потоа студира виолина, виола и диригирање на славниот петербуршки конзерваториум. На дваесетгодишна возраст ја напушта Русија и продолжува да студира…

МАГИ ЧИТА: КАКО ЈАСНА ГО ЗАСАКА СНЕГОТ

Маги (2 одд.) ни ја чита приказната „Како Јасна го засака снегот“ од Билјана С. Црвенковска, објавена во рубриката ‘Љубов на прв збор’ од јануарскиот број на МИНИ ЛИБИ (бр.8/2018). *Деца! Која е вашата омилена книга? Кој е вашиот омилен лик? Пишете ни писмо, нацртајте ни цртеж, снимете видео! Пратете ни e-mail на marijaimagi@literatura.mk Ве…

Подари книга за денот на љубовта и виното

Денот на љубовта и виното е ден кога сакаме да им посветиме посебно внимание на нашите најсакани, а книгата е секогаш добар избор за подарок. Задоволство ни е да ви предложиме неколку одлични наслови за љубовта и виното кои ќе ги најдете во нашите книжарници. Најпрво ги издвојуваме најновите наслови со љубовна содржина:   „Ти…

Врвниот македонски пијанист Дино Имери, гостин во „Астрорум“

Тој е еден од најреномираните македонски музички изведувачи од поновата генерација, прекрасен соговорник и пример за млада личност со зрели погледи на животот. Годинава му е јубилејна и исполнета со неверојатна динамика на концертни претставувања. Името му е Дино Имери, а биографијата веќе видно исполнета. Од неа издвојуваме дека во неговата десетгодишна професионална пијанистичка кариера…

Циклусот емисии „Астрорум“ од денеска и на интернет, а во првото издание гостува писателот Томислав Османли

  Од денеска па натаму, еднаш седмично на нашата страница ќе објавуваме по едно интервју од циклусот „Астрорум“ коишто ги подготви и водеше нашиот уредник Бранка Костиќ-Марковиќ во книжарницата Литература.мк. Оваа книжарница е отворена кон крајот на 2016 година, во строгиот центар на Скопје, во најпрестижната пешачка зона – улицата „Македонија“. Визијата на сопствениците беше…

Марија ни зборува за книгата „Морските самовили“

Марија ни зборува за книгата „Морските самовили“ од Лиман Френк Баум (Скопје: Арс Ламина – публикации, 2016). *Деца! Која е вашата омилена книга? Кој е вашиот омилен лик? Пишете ни писмо, нацртајте ни цртеж, снимете видео! Пратете ни e-mail на marijaimagi@literatura.mk Ве очекуваат убави изненадувања!

Никој не е поважен од Другиот

Ќе кажеме дека сака да плете, но за разлика од другите вешти плетачки, само таа умее да сплете (и сошие) раскази, романи, есеи… Оливера Ќорвезироска е писателка, есеистка, уредничка, лекторка и книжевен критичар. Автор е на романот „Заклученото тело на Лу“, збирките раскази „Страдањата на младиот лектор“, „(С)плетени раскази“, „Две перници“, „(Со)шиени раскази“…, а повод…